Tekuté potraviny a nápoje
MAP: Osvedčený spôsob, ako efektívne predĺžiť trvanlivosť vašich tekutých potravín a nápojov
Potraviny: Pivá, sýtené nealkoholické nápoje, jablčné mušty, likéry, ovocné a zeleninové šťavy, ležiaky, likéry, tekuté jogurty, mlieko, minerálne vody, oleje, liehoviny, vína, iné položky
Odporúčaný plyn
100 % N2
Sýtené nealkoholické nápoje:
100 % CO₂
Prebublávanie N2, pri ktorom plynný N2 prebubláva cez tekuté potraviny a nápoje, sa používa na zníženie koncentrácií rozpusteného O2.
Vyššie uvedené plyny a zmesi slúžia na všeobecné usmernenie. Ak chcete identifikovať optimálny plyn pre váš produkt a proces, odporúčame vám vykonať skúšku produktu s pomocou Air Products špecialistu na plyn MAP.
Skladovacia teplota
•Odporúčané: Okolité
Výnimky: Ovocné šťavy, tekutý jogurt, mlieko, zeleninové šťavy:
•Zákonné maximum*: 8°C
•Odporúčaná teplota: 0°C až +3°C
Dosiahnuteľná trvanlivosť
Vo vzduchu:
•Mlieko: 3 dni
•Ovocné šťavy, zeleninové šťavy: 1 týždeň
•Tekutý jogurt: 10 dní
•Sýtené nealkoholické nápoje, cidery, likéry, ležiaky, likéry, minerálne vody, liehoviny, vína: 6 mesiacov
V MAPE:
•Mlieko: 4-7 dní
•Ovocné šťavy, tekutý jogurt, zeleninové šťavy: 2-3 týždne
•Pivá, sýtené nealkoholické nápoje, mušty, likéry, ležiaky, likéry, minerálne vody, liehoviny, vína: 1 rok
Princíp kazových organizmov a mechanika
Ovocné šťavy, tekutý jogurt, mlieko, zeleninové šťavy: Kyselina mliečna Baktérie, Druhy streptokokov, Bacillus Druhy, kvasinky a plesne, kysnutie mlieka, fyzikálna separácia.
Ostatné produkty: kvasinky a plesne, oxidačné príchute.
Medzi riziká otravy jedlom patrí
Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus
Typické MAP stroje
Tekuté potraviny a nápoje sa nebalia na typických strojoch MAP, ale na špecializovaných plniacich zariadeniach v rámci linky s možnosťou rozprašovania N₂.
Typické typy balíkov
Maloobchod: Typické maloobchodné balenia zahŕňajú kartónové kontajnery so štítovým vrchom, sklenené a plastové fľaše, hliníkové a oceľové plechovky.
Príklady typických materiálov MAP
Maloobchodné
•sklo
•Plastové
•hliník
•Oceľ
•Catonboard
Hlavnými mechanizmami kazenia, ktoré ovplyvňujú rýchlo sa kaziace chladené ovocné šťavy, tekuté jogurty, mliečne a zeleninové šťavy, sú mikrobiálny rast a fyzická separácia. Kysnutie je tiež hlavným mechanizmom kazenia mlieka. Okolité stabilné nápoje, ako sú pivá, sýtené nealkoholické nápoje, mušty, likéry, ležiaky, likéry, minerálne vody, vína a liehoviny, sú tiež náchylné na vybrané mikrobiálne kazenie a niektoré z oxidačných pachov.
Rýchlo sa kaziace chladené ovocné šťavy, tekutý jogurt, mlieko a zeleninové šťavy môžu podporovať rast baktérií otravy jedlom, ako napr. Listeria monocytogenes a Staphylococcus aureus. V dôsledku toho sa odporúča prísne kontrolovať teplotu, hygienu a manipuláciu. Tekuté potraviny a nápoje nie sú balené na typických strojoch MAP a medzi typy balení, ktoré sa zvyčajne používajú, patria kartónové nádoby, sklenené a plastové fľaše, hliníkové a oceľové plechovky, sudy, sudy a nádrže z nehrdzavejúcej ocele. Na zníženie koncentrácií rozpusteného O2 sa používa prebublávanie N2 a/alebo C02, pričom plynný N2 a/alebo C02 prebubláva cez tekuté potraviny a nápoje. Takéto plynové prebublávanie sa komerčne používa pre sýtené nealkoholické nápoje, pivá, ležiaky, minerálne vody, ovocné šťavy atď., a mohlo by byť prospešné pre iné tekuté potraviny a nápoje.