Časté otázky o oxide uhličitom
Prečo sa oxid uhličitý používa v obaloch s modifikovanou atmosférou (MAP)?
Oxid uhličitý (CO₂) inhibuje rast väčšiny aeróbnych baktérií a plesní. Vo všeobecnosti platí, že čím vyššia je hladina CO₂, tým dlhšia je dosiahnuteľná skladovateľnosť. CO₂ je však ľahko absorbovaný tukmi a vodou – preto väčšina potravín absorbuje CO₂. Nadmerné hladiny CO₂ v MAP môžu spôsobiť zafarbenie chuti, stratu odkvapkávania a kolaps balenia. Je preto dôležité, aby sa dosiahla rovnováha medzi komerčne žiaducou dobou skladovateľnosti produktu a mierou, do akej je možné tolerovať akékoľvek negatívne účinky. Ak sa na kontrolu rastu baktérií a plesní vyžaduje CO₂, odporúča sa minimálne 20 %.
Navštívili ste naše? MAP stránku?
Prečo sa CO₂ používa na remineralizáciu v pitnej vode?
Prečo je CO₂ na kontrolu pH alebo neutralizáciu?
Čo je suchý ľad?
Prečo sa CO₂ používa pri výdaji nápojov a piva?
Čo je identifikácia látky?
- Chemický vzorec: CO₂
- Synonymá: oxid uhličitý, anhydrid uhličitý, plynná kyselina uhličitá, anhydrid uhličitý
- Registračné číslo REACH: Uvedené v prílohe IV / V REACH, oslobodené od registrácie
- Použitie látky/zmesi: Všeobecné priemyselné